korkörkép

Személyes identitásunkban, valójában mit jelent magyarnak lenni ? Van-e még bármi szervezőereje a hagyományos nemzeti konstrukcióknak? Hogy találkozik a globál a lokállal? Melyek a jelen kor identitásainak jellemző metamorfózisai? Hová tart a magyar? Mik vogymuk?

Szerinted?

Címkék

Kommentek

  • yoelrey: csak nehezen értem, hogy amikor a nemzeti narratívák gyöngülőben vannak, akkor miért szükséges nek... (2008.07.23. 02:34) Magyarnak lenni
  • sabarab: index.hu/kultur/eletmod/lmbt0705/ (2008.07.05. 18:39) Meleg-kérdés Magyarországon
  • sabarab: Ki más, ha nem a BÉT (ex)elnöke lenne tisztában jelenkori magyarságunk mibenlétének számos aktuáli... (2008.06.18. 17:19) Hétköznapi kognitív disszonancia
  • Fazekas Dani: Nem csak ez a blog foglalkozik ezzel: index.hu/velemeny/jegyzet/080613jaksit/ (2008.06.17. 14:39) Hétköznapi kognitív disszonancia
  • Fazekas Dani: szerintem yoelrey velemenye, h a nagy narrativak buknak, csak felig igaz. Attol, h bizonyos nagy n... (2008.06.16. 21:36) Magyarnak lenni
  • Utolsó 20

Hétköznapi kognitív disszonancia

2008.06.16. 20:54 | kormagyar | 2 komment

Motto:

"Ha az önállótlanság külhonban önállósággá fordul, hazatérve az önállóság az önállótlanság falaiba ütközik."

(16. századi szász céhmesteri életbölcsesség)

Külhonban hosszabban tartózkodó honfitársaink megismerve más, eltérő normákat, hazatérve sokszor bosszantó, avitt, már-már "balkáni" működési zavarokat fedeznek fel a hétköznapi és a hivatalos életben is. Még az átlagos turista is érzékel és közvetít kulturális különbségeket és hasonlóságokat. Neki is megadatik a tágabb horizont befogadása, az új oppoziciókból való folyamatos építkezés lehetősége. S mégis gyakori tapasztalat, hogy visszatérve a bevett működési struktúrák felőrlik a frissen szerzett attitűdöket, s a pozitív energiák elhalnak a szürkeségben.

Ja kérem, a kulturális sokk, legyen az külhoni vagy belföldi eredetű, megrázza az ember lelki világát. De pont ez az, amit mi magyarok (többségünkben) nem merünk, nem akarunk átélni, menekülünk az önállóság kihívásaitól. Immobilok vagyunk, a kalandok nekünk fárasztók, veszélyesek, inkább sütkérezünk az "avaron", az "ugaron". Kádár népe vissza vár. Hobbitként szeretnénk leélni életünket a Megyében.

A tanult tehetetlenség kontraproduktív mintákat rögzített. Tudjuk, érezzük, hogy a langymeleg közeg megfojtja a kreatívitást. Tort ül a középszer és egyéniségünk sírján burjánzik az eltúlzott megalkuvás. A tömeges önfeladás pedig tömeges frusztrációt, depressziót, önsorsrontást teremt. Túl sok a felesleges korlát, életünk horizontja mesterségesen zárt. Vakok vezetnek világtalanokat.

Az elavult status quo-t a régi világ ma is létező démonai őrzik. Nem engednek felnőni. Alig működik az egészséges verseny, így "atléták" sem teremnek. "Délibábos Hortobágyon" apátlan, anyátlan birka nép legel.

De kinek jó ez, ha mégsem jó senkinek?

A bejegyzés trackback címe:

https://kormagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr33524424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sabarab · http://index.hu/velemeny/jegyzet/080613jaksit/ 2008.06.18. 17:19:50

Ki más, ha nem a BÉT (ex)elnöke lenne tisztában jelenkori magyarságunk mibenlétének számos aktuális problémájával?

Jaksity György, ha ön nem lenne, önt (tégedetet (sic!)) ki kéne találni. Ön/te most tényleg a szarva közt a tőgyét, de tényleg. Ezért jár a nagy piros Pont. Egy icipici fekete pont pedig azért, hogy nem itt, nem direkt ide írta/d mindezt. De akinek inge, az vegye is magára.

Na, a rébuszokon túlhaladva, JGY közzétett egy cikket, amely akár a jelen blog egy bejegyzése vagy átgondolt kommentje is lehetne. Az itt kibontakozó téma, probléma felvetés leglényege felé tett döntő lépéseket.

JGY néhány erőteljes huszárvágással leszámol a lovasnemzet, sportnemzet, a borok országa, a Nobel-díjasok (vö: az okosok) országa sztereotip önfényező titulusokkal.
Mindezekkel szemben, adott kutatások eredményeit kiemelve, megállapítja, hogy főbb jellemzőink: az intolerancia, az empátia hiánya, a boldogtalanság, az apátia, az önsorsrontás (dohányzás, elhízás, alkoholizmus), a művelődés és a kultúrálódás igényének hiánya.
Saját tapasztalatai szerint a negatív kép még kiegészül: a zsigeri reform ellenességgel, a kádári paternalizmusból adódó érték- és morális válság tüneteivel (pl: a kényszeres állam- és szabályellenességgel), az önutálattal és a többiekkel szembeni közönnyel, illetve a rendszer szintű korrupcióval és csalással.

Szóval, mindezen búbánatos mentális és gyakorlati provincionalizmusoknak kéne eltűnnie a balfenéken, mindörökre.
De az alkoholizmus legyőzése is a probléma töredelmes beismerésével kezdődik.
süti beállítások módosítása