korkörkép

Személyes identitásunkban, valójában mit jelent magyarnak lenni ? Van-e még bármi szervezőereje a hagyományos nemzeti konstrukcióknak? Hogy találkozik a globál a lokállal? Melyek a jelen kor identitásainak jellemző metamorfózisai? Hová tart a magyar? Mik vogymuk?

Szerinted?

Címkék

Kommentek

  • yoelrey: csak nehezen értem, hogy amikor a nemzeti narratívák gyöngülőben vannak, akkor miért szükséges nek... (2008.07.23. 02:34) Magyarnak lenni
  • sabarab: index.hu/kultur/eletmod/lmbt0705/ (2008.07.05. 18:39) Meleg-kérdés Magyarországon
  • sabarab: Ki más, ha nem a BÉT (ex)elnöke lenne tisztában jelenkori magyarságunk mibenlétének számos aktuáli... (2008.06.18. 17:19) Hétköznapi kognitív disszonancia
  • Fazekas Dani: Nem csak ez a blog foglalkozik ezzel: index.hu/velemeny/jegyzet/080613jaksit/ (2008.06.17. 14:39) Hétköznapi kognitív disszonancia
  • Fazekas Dani: szerintem yoelrey velemenye, h a nagy narrativak buknak, csak felig igaz. Attol, h bizonyos nagy n... (2008.06.16. 21:36) Magyarnak lenni
  • Utolsó 20

Magyarnak lenni

2008.06.03. 22:29 | kormagyar | 5 komment

Mit jelent magyarnak lenni Magyarországon a 21. század első évtizedében?

 

A kérdésre adott válasz akkor kezd nehézzé válni, amikor már felsoroltuk az összes történelmi előképet és meghatározottságot, felsoroltuk a kulturális adottságokat (artefaktumokat) és végső aduként a nyelvbe ágyazottság (lásd még: "nyelvében él a nemzet") joly jokerét is kijátszottuk.

 

Igaz, ezen körülmények mind meghatározzák beidegződéseinket, személyes és történeti emlékekeinket, kommunikációs stratégiáinkat, társadalmi státuszunkat és szerepekeinket. Rövidebben, kulturális mintáinkat és az abból kinövő személyiségünket. De továbblépve az általános nemzeti standardokon, miben más még magyarnak lenni, mint mondjuk például csehnek, németnek, uruguayinak, stb. lenni.

 

Esetleg máshogy reagálunk egy szituációban, máshogy érzékeljük a körülményeket, máshogy gondolkodunk, másként dolgozunk, mint más nemzetek fiai? Mik azok a (másodlagos) különbségek, amelyek a nyugati tömegkultúra, fogyasztói társadalom más nációitól megkülönböztetnek minket? Miért ismerjük fel az utcán első ránézésre is a külföldieket a leghétköznapibb szituációkban? S miért tudjuk kiszúrni külföldön honfitársainkat, még ha nem is halljuk őket?

 

Ha minderre árnyaltan tudunk válaszolni, akkor az identitás legmélyebb bugyraiba vezető útra léphetünk. Talán még fel is nőhetünk a legújabb kihívásokhoz. A lét egy magasabb fokára léphetünk.

 

Magyarnak lenni Magyarországon magátólértetődő létállapot? Ha van valami tartalma, jelentése ma annak, hogy magyarok vagyunk, meg kéne határozni mi is az.

 

Nyilvánvaló, hogy magyarnak lenni részben mást-mást jelent a különböző generációknak, társadalmi csoportoknak, szubkultúráknak.


De miben osztozunk? Mi a közös bennünk?

A bejegyzés trackback címe:

https://kormagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr58502249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yoelrey 2008.06.05. 23:23:44

szerintem az első nehézség elválasztani magunkat közép-európától. amikor angliában éltem, minden furcsaságomra mint magyar szokásra reagáltak, pedig vasalás közben gondolkodva a 3/4-ről kiderült nem magyar, hanem közép-európai. aztán amikor lengyelekkel és csehekkel beszélgettem kiderült a gyerekkorunk élménye közös (kis vakond, runcájz, kórház a város szélén, lolek és bolek stb.)

a másik, természetesen, hogy amikor épp széttöredezőben vannak a nagy narratívák, van-e értelme egy ilyet megpróbálni legyártani?

sabarab 2008.06.07. 20:22:20

Éppen az a probléma, hogy miként tudjuk leválasztani magunkat (identitásunkat és metakommunikációs struktúráinkat) Kelet-Közép_Európa többi nemzetének tömbjéről, miként lehetünk önálló, önazonos, felnőtt, érett entitás. Ehhez kell a megújított, nagy (meta)narratíva.

JásziVega 2008.06.12. 16:58:45

Amikor a NATO-ba beléptünk, mindenki első számú jellemzőnknek tartotta, hogy nem a megfontoltság jellemző ránk, ezzel szemben pont a huszáros kirohanásainkkal, a bennünk lévő tűzzel vagyunk képesek proaktívak lenni olykor is, amikor más inkább tervezgetéssel eltöltene még pár órát-napot-hónapot. Persze ez sokszor elhamarkodott döntésekhez és aztán rossz irányba megtett vágtákhoz is vezethet: hiába akarunk megoldani roppant problémákat egy huszárvágással, azokat a mai (poszt)modern korban egyre kevéssé lehet.
Másik reputáció, amit szintén az Észak-Atlanti cimborák között szereztünk Afganisztánnal, vagy épp Irakkal kapcsolatban, most hirtelen nem tudom (pedig nagyon nem mindegy), talán inkább Irak, hogy roppant spúrok vagyunk, a pénzünket semmiképp, de ha olyan a helyzet, akkor életünket és vérünket azt igen.
Ez a közel-keletre küldendő NATO kontingenssel kapcsolatban jött föl: a magyarok eszközökre pénzt áldozni nem voltak hajlandóak, sem eszközük nem nagyon van (helikoptrek, stb.) de katonákat (1 vagy 2 lövészdandárt - erőnkhöz mérten, ugye) azt nagy hősiesen megajánlottak. Persze más kérdés, hogy majd a zászlókkal ékesített koporsókat hogyan fogadja majd az itthoni közvélemény.
Ez mintha ugyanaz a hév lenne, ami talpra tudta állítani 162 éve a frissen egybeforrt 'nemzetet' a külső elnyomással szemben. Inkább haljunk meg, mint rútul éljünk. Meg ehhez talán az is hozzájárul, hogy bár magyarokként már ezer éve itt élünk Európa peremén és mindig csak egy 'kicsi' választott el, hogy tényleg odatartozzunk. És bár ez a 'kicsi' távolság mindig leküzdhetetlen maradt, sokszor tűnt úgy, hogy "na majd most!", és ez alkalmakkor szokunk neki is rugaszkodott. Aki meg túlélte, az a 'Labanchagyományra' támaszkodva rázta a fejét értetlenül, hogy hogy lehet valaki ilyen szeleburdi, "Buda várát sem két nap alatt építették."
Dehát ez a két arca a 'nemzetnek', amennyiben lehet ilyenekről beszélni, szépen kiegészítette egymást mindig is. Előbbi nélkül a nagy forradalmi tettek és társadalmi nekirugaszkodások nem jöhettek volna létre, az utóbbi nélkül meg valószínűleg kihaltunk volna.
De persze az is lehet, hogy ez mind-mind K-K-E, amiről beszélek és semmi köze a mi jaó kes kárpátközi néjpünkhö'.

Fazekas Dani 2008.06.16. 21:36:49

szerintem yoelrey velemenye, h a nagy narrativak buknak, csak felig igaz. Attol, h bizonyos nagy narrativak/intezmenyek gyengulnek, nem valtozik az igeny, h jelentest birjanak.

Az egyen sok kisebb, nagyobb sztoribol szuri le a sajat lete identitasat. Most mar nem csak katolikus, hanem a posztmodernismus szerint, fragmentalt kulturaval all szemben, es abbol valogat.

Nem is valaszhatad, h magyar akarsz e lenni, es megis resze a identitasodnak (rajta van az utleveleden). Syerintem tok fontos meg tudni, h ez mit is jelent.

yoelrey 2008.07.23. 02:34:57

csak nehezen értem, hogy amikor a nemzeti narratívák gyöngülőben vannak, akkor miért szükséges nekünk gyártani egyet?
azt gondolom, h az ötlet jó, csak indokolni kell.
amikor honfitársaink jórésze a tojás dobálásban és hatvannégy vármegyében találják meg az identitásuk, más része az olimpiai aranyban, harmadrésze annyit sem gondol rá mint a pekingi kacsára, negyedrésze meg azt éli meg, hogy a nemzet egy olyan fogalom, amiben nincs helye, mert kitaszítják stb...viszont azonosul azzal, hogy meleg, h szereti a kárpátiát, h lolka és bolkát nézett, h az apja első kocsija egy trabant volt, h a fű égig ér, h van csapat akinek szurkolt és tudja mit jelent a kakastöke pörkölt...szóval nem egyértelmű a nemzet fogalma, viszont egyértelműek, a hangyafaszára töredezett kis közösségek, amikben él, akkor miért is...
süti beállítások módosítása